opc_loader

Onderhoudsadvies

 

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je kleding, fiets, helm, schoenen en accessoires, is goed onderhoud belangrijk. Hierdoor blijven ze langer mooi en sterk en gaan ze langer mee.

 

Wasadvies

Hanteer het wasadvies dat op het label in de fietskleding staat. Sportkleding mag nooit heet gewassen worden of langdurig gecentrifugeerd worden. Dit beschadigd de vezels, waardoor de stof dun en slap wordt. De wastemperatuur is afhankelijk van de materiaalsoort. Hoe heter je wast, hoe eerder een kledingstuk lelijk wordt, en dit geldt niet alleen voor sportkleding. Gebruik nooit wasverzachter, dit kan een nadelige invloed hebben op specifieke eigenschappen van de wielerkleding en het beschadigt de stof. 

 

Bij voorkeur drogen zonder wasdroger, ook al staat in het label dat het eventueel kan. Wanneer je de was buiten hangt, hang het dan uit de zon om vervaling en vervaging tegen te gaan. Sportkleding hoeft niet gestreken te worden. Voor fietsbroeken met zeem geldt sowieso; niet in de droger. Dit beschadigt de zeem. Kleding dat andere kleding kan beschadigen, kun je het beste in een waszak doen. Zoals producten met klittenband of scherpe ritsen. 

 

Eigenlijk geldt voor alle wieler- en sportkleding dat het beter is om de hand te wassen, maar vind je dit uit hygiënische overwegingen niet prettig, was het dan voorzichtig en niet te heet in de wasmachine. Gebruik niet te veel wasmiddel en was met gelijke kleuren op een kort programma. Wanneer je gaat mountainbiken of in slecht weer fietst, kun je de kleding eerst op een spoelprogramma in de wasmachine doen om het meeste zand en modder te verwijderen of je kunt het met de hand weken. Was de kleding daarna op het zelfde programma als andere wielerkleding.

 

Fietsschoenen onderhoud

Maak je fietsschoenen het liefst na elke rit schoon en anders 1 keer per week, afhankelijk van hoe vaak je fietst. Je kunt ze insprayen met een beschermende spray. Deze sprays beschermen tegen vocht en vuil. Laat je schoenen niet buiten staan, zodat de schoenplaatjes niet kunnen gaan roesten. Ook voorkom je hiermee vochtige schoenen. Draag sokken om zweetgeuren te voorkomen in je schoen en laat ze even luchten nadat je ze hebt gedragen.

 

Fietshelm onderhoud

Maak ook je helm regelmatig schoon, van binnen en van buiten. Als je de binnenvoering eruit kunt halen, kun je deze ook wassen of uitspoelen. Laat hem daarna goed drogen en pas op met klittenband. Wanneer je veel zweet op en langs je hoofd, is het belangrijk de sluiting ook regelmatig schoon te maken zodat hier niet teveel bacteriën op komen die irritatie kunnen veroorzaken. Wanneer je helm beschadigt is, koop dan een nieuwe. Dit is niet meer veilig.

 

Fiets onderhoud

Om je fiets zolang mogelijk mooi en roestvrij te houden, moet je hem regelmatig schoonmaken. Was het vuil eraf en pleeg regelmatig onderhoud. Als je investeert in een (dure) racefiets, wil je er ook zolang mogelijk plezier van hebben. Als je het goed bijhoudt, kost dit weinig tijd. Breng je fiets één keer in de zoveel tijd naar de fietsenzaak voor groot onderhoud. Hoe vaak dit nodig is, is afhankelijk van hoeveel en hoevaak je fietst. 

 

Controleer regelmatig je remmen en bandenspanning en wees alert op losse spaken. Maak ook regelmatig de ketting schoon en smeer hem één keer in de maand, zodat deze soepel blijft lopen. Controleer ook elke maand de derailleurs. Hoe sneller je na het fietsen gaat schoonmaken, hoe gemakkelijker het vuil loskomt. Repareer ook kleine problemen snel, zodat ze niet erger kunnen worden. Controleer moertjes en bouten en vervang verroeste onderdelen. Laat je fiets ook niet in de regen of vochtige lucht staan. Smeer je fiets goed en controleer alle onderdelen regelmatig.

 

Voor exact advies wanneer je bepaalde onderdelen moet smeren of vervangen, kun je je (lokale) fietsen dealer contacteren.

 

Overig onderhoud

Voor handschoenen, bandana's en mutsen geldt; was ze regelmatig, op dezelfde manier als je je overige wielerkleding wast. Doe je handschoenen dicht zodat het klittenband nergens anders aan gaat zitten en zodat er geen vuil inkomt. Doe ze het liefst in een waszakje. Sport bh's zonder sluiting kunnen zo in de was, op een kort en koud programma. Wanneer er sluithaakjes aanzitten, kun je ze het beste in een waszakje doen. 

 

Maak accessoires zoals zadeltassen, fietscomputers en bidons gelijk na een rit schoon. Controleer je verlichting regelmatig, zodat je niet in het donker voor verrassingen komt te staan, of neem een reserve lamp of batterij mee. 

 

Mocht je na het lezen van dit advies nog vragen hebben, neem dan contact met ons op. 

  • Nederlands
  • English