opc_loader

Fietskledingadvies – hoe te kleden op de fiets

 

Hoe je je moet kleden is natuurlijk afhankelijk van het weer en je persoonlijke voorkeuren. Er zijn wel een aantal richtlijnen en tips over hoe je je het beste kunt kleden. Deze zijn hieronder uitgewerkt. Voor wielrenners wordt een 3-lagen systeem geadviseerd met betrekking tot kleding.

 

Onderkleding

De eerste laag is onderkleding. Onderkleding kan zowel in de winter als zomer gedragen worden. Onderkleding onder je fietskleding isoleert zodat je in de winter warmer blijft en in de zomer koeler. Daarnaast voorkom je kou op je rug wat voor verstijfde spieren of rugklachten kan zorgen. Onderkleding is een basislaag die transpiratievocht van je huid afvoert, naar de buitenlagen toe. Door onderkleding te dragen, zal je lichaam droger aanvoelen in plaats van dat je bezweet raakt. Onderkleding moet aangesloten zitten voor een maximaal effect. In de winter kun je speciale thermokleding dragen. Pas bij thermo onderkleding je bovenkleding wel hierop aan. Zorg dat je buitenste laag goed ventileert, anders ga je juist heel erg zweten, omdat je transpiratievocht niet weg kan.

 

Fietsshirt

De tweede laag is het fietsshirt. De tweede laag isoleert ook en voert tevens het transpiratievocht af. Het vocht wordt aan de buitenkant van het wielershirt verdampt. Je hebt hierbij de keuze uit een mouwloos shirt of een shirt met korte mouwen of lange mouwen, afhankelijk van het weer. Door twee lagen te dragen, ontstaat er een isolatielaag die je in de winter warm houdt, en in de zomer koel. Bij fietsshirts zit er verschil in stof en dikte bij winter- en zomershirts.

 

Fietsjack

De derde laag is het fietsjack. Je kunt een jack dragen voor de kou, de regen en de wind. Er zijn jacks met fleecevoering of met thermische eigenschappen, die tijdens koude winterdagen gedragen kunnen worden. Daarnaast zijn er jacks die waterproof of waterresistent zijn gemaakt. Waterproof betekend dat het tegen een (lichte) bui kan, maar bij hevige regen zal de jack uiteindelijk gaan doorlekken. Waterresistant betekend dat er geen water doorheen gaat, hoe hard het ook regent. Ook de naden zijn volledig waterdicht dan. Dit betekend echter ook dat de ventilatie wat minder is en dat je meer gaat zweten. Windjacks zorgen ervoor dat de wind niet door je kleding heen waait. Deze jackets zijn erg geschikt voor koude dagen. Over het algemeen beschikken ze wel over goede ventilatie, zodat je lichaam de lichaamswarmte en vocht wel kan afvoeren. Ten slotte zijn er nog bodywarmers en mouwloze windstoppers die in de tussenseizoenen gedragen kunnen worden.

 

Arm- en beenwarmers

Arm- en beenwarmers vallen net onder die kleding en kunnen gedragen worden voor extra warmte, maar wanneer het te warm is voor een shirt met lange mouwen of lange broek. De arm- en beenwarmers kunnen eenvoudig aangedaan of uitgetrokken worden en zijn zeer compact. Ze passen in de achterzak van je wielershirt. Ideaal in het voor- en najaar.

 

Overschoenen

Overschoenen zijn een uitkomst in de winter bij koude temperaturen. Ze beschermen de voeten tegen kou en regen en hebben een isolerende werking. Er zijn speciale isolerende overschoenen, en wind- en waterdichte. Bij temperaturen lager dan 5 graden Celsius, zijn overschoenen een must. In de winter kunnen ze in combinatie met speciale winterse, dikke sokken gedragen worden. Zorg er wel voor dat de bloedcirculatie goed blijft.

 

Bandana’s en mutsen

Een bandana of muts voor wielrenners is zo gemaakt dat deze onder de helm gedragen kan worden. Je verliest de meeste warmte via je hoofd, het is dus belangrijk om te zorgen dat deze goed warm blijft, met name in de winter. Er zijn speciale mutsen die je gehele gezicht bedekken, met uitzondering van de ogen. Deze zijn geschikt voor zeer koude temperaturen. Een bandana kan in de zomer gedragen worden om te zorgen dat, wanneer je erg zweet, je niet teveel afkoelt via je je hoofd. Daarnaast kan het zweet tegenhouden zodat het niet in de ogen loopt vanuit het haar.

 

Fietshandschoenen

Deze zijn er in twee varianten; winter- en zomerhandschoenen. Fietshandschoenen voor de zomer zijn zonder vingers. Fietshandschoenen zorgen niet alleen voor warmte, maar zorgen er ook voor dat je meer grip hebt en bij een eventuele val is je hand beter beschermt. Er zijn diverse handschoenen; met voering, waterdicht en isolerend. Het gebruik van handschoenen kan tintelende en een dood gevoel in de handen voorkomen.

 

Fietshelm

Een fietshelm is zeer belangrijk en kan je leven redden. Een helm moet diverse ventilatiegaten hebben en goed aangesloten zitten. Een helm die teveel kan bewegen, opzij en heen en weer, schuift eerder af bij een val waardoor hij minder beschermt. Ook de sluiting moet strak onder de kin zitten. Pas een helm altijd goed. Wanneer je bent gevallen en er zit een barst in je helm, koop dan direct een nieuwe. Dit is niet veilig meer en zorgt ervoor dat de helm veel sneller breekt en daardoor je hoofd niet meer beschermt.

 

High-visibility kleding

Door high-visibility kleding te dragen, ben je beter zichtbaar. Dit geldt met name voor de donkere dagen, maar ook op overige dagen kan het soms handig zijn. Automobilisten zien fietsers nog wel eens over het hoofd en met een reflectie hesje of strepen, ben je toch net wat beter zichtbaar, vooral als je donkere of grijze fietskleding draagt. Zorg tevens voor goede verlichting op je fiets.

 

Wil je graag persoonlijk advies of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op!

 

  • Nederlands
  • English