opc_loader

Wintersets

Artikel 1 tot 40 (van de 46 artikelen). Resultaat:12VolgendeToon alles
Artikel 1 tot 40 (van de 46 artikelen). Resultaat:12VolgendeToon alles

Fietskleding voor de winter

Iedere fanatieke fietser wil natuurlijk ook in de winter blijven fietsen. Goede fietskleding voor de winter is daarbij onontbeerlijk. Uiteraard is het erg belangrijk om je bovenlichaam goed te beschermen tegen de kou. In de sportwereld is het bekende 3-lagen systeem inmiddels gemeengoed geworden. Dit geldt uiteraard ook voor de wielerwereld. Bij het 3 langen systeem hebben de verschillende lagen ieder hun eigen functie en zorgen er samen voor dat tranpiratievocht goed wordt afgevoerd en kou, wind en regen worden buitengehouden. 

De eerste laag bestaat uit onder- of thermokleding. De functie van deze laag is om het transpiratievocht af te voeren naar de tweede laag waar het vervolgens verdampt. Zorg ervoor dat de onderkleding op een comfortabele manier dicht tegen de huid zit, zodat het vocht optimaal kan worden afgevoerd. Je blijft door deze laag droog, fris en warm.

De tweede laag bestaat uit een fietsshirt. De functie van de tweede laag is zorgen voor isolatie en warmte. Daarnaast moet het transpiratievocht aan de buitenkant van het fietsshirt worden verdampt. Wanneer de temperatuur omlaag gaat, zorgt de tweede laag ervoor dat je lichaamswarmte behouden blijft. Afhankelijk van hoe koud het is kun je kiezen voor een shirt met korte of lange mouwen.


De derde laag bestaat uit een wind/regen jack, wind/regen vest of een winterjack. Deze extra laag is natuurlijk afhankelijk van de temperatuur en weersomstandigheden als wind en regen. De functie is dan ook bescherming tegen wind en regen. Daarnaast dient ook deze laag goed te ventileren, zodat transpiratievocht en overtollige warmte uit de onderste lagen naar buiten kunnen worden getransporteerd.

Door het drie lagen systeem aan te houden, creëer je een eigen microklimaat. Voor het leveren van een optimale fysieke prestatie werken de lagen samen met als resultaat een goede ventilatie en actieve vochtafvoer.

Fietsbroek

Indien de temperatuur nog boven de tien graden zit kunnen beenwarmers voor voldoende warmte zorgen. Het handigste is echter om bij koude temperaturen over te stappen op een lange fietsbroek. De lange fietsbroek zorgt voor voldoende warmte afhankelijk natuurlijk van de dikte en kwaliteit van de fietsbroek. Hierbij zijn er lange fietsbroeken in verschillende materialen beschikbaar. De meeste winterfietsbroeken zijn voorzien van een fleecevoering of zijn opgeruwd van binnen waardoor ze de warmte goed vasthouden. Er zijn zowel lange fietsbroeken zonder zeem als met zeem te koop.

Voeten beschermen tegen de kou

De meeste racefietsschoenen zijn gemaakt voor in de zomer. In die periode ventileren ze optimaal, wat er voor zorgt dat je in de zomer niet te warme voeten krijgt. Dit heeft weer als nadeel dat fietsen met racefietsschoenen in de winter niet prettig is, want met een temperatuur van een paar graden boven nul en een hoge snelheid op je racefiets heb je toch al snel te maken met een gevoelstemperatuur van rond het vriespunt. Het is daarom aan te raden om overschoenen te kopen. Deze plaats je over je schoenen en zorgen voor bescherming tegen wind en regen. Ook hier geldt weer dat er verschillende soorten overschoenen zijn met ieder weer specifieke kwaliteiten. Zo zijn er specifieke winteroverschoenen verkrijgbaar en zijn er ook speciale regenoverschoenen op de markt.  Als je dus vaak fietst in de regen, zorg dan dat ze waterafstotend en waterdicht zijn.

Daarnaast is het verstandig om special winterfietssokken aan te trekken. Let er bij het kopen van deze fietssokken wel op dat er voldoende ruimte in je fietsschoen over blijft om je tenen te bewegen en de voet dus niet gaat knellen in de schoen. Tevens zorgt dit er voor dat er een warm lucht laagje blijft in de fietsschoen.

Fietshandschoenen in de winter

In de winter kun je het beste kiezen voor volledig afgesloten fietshandschoenen. Let er op dat de fietshandschoen isolerend en waterdicht is. De meeste winterfietshandschoenen zijn gevoerd. Er zijn fietshandschoenen voor de winter van verschillende materialen. 

Gezichtsbescherming

Ten slotte moet je niet vergeten je hoofd goed te beschermen. Ook via je hoofd verlies je veel energie, om dit te voorkomen is het verstandig om onder je helm een hoofdband of helmmuts te dragen. Bij extreem koude omstandigheden is het verstandig om een muts op te zetten die het gehele gezicht, met uitzondering van de ogen uiteraard, bedekt.  

Bij Wieleroutfits betaal je altijd veilig via:

betaalmethodes wieleroutfits

  • Nederlands
  • English